Odunpazarı Modern Müze

Eskişehir’e inanılmaz bir vizyon katan olan Odunpazarı Modern Müze (OMM), geçtiğimiz yıl Eylül ayında açıldı. Diğerlerinden daha farklı bir müze burası. Yaşlıların rahat gezebilmesi için koltuk değnekleri dahi mevcut. Merdiven boşluklarını bile boş bırakmamış ve eserlerle süslemişler.

Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından dünyaca ünlü Japon Mimar Kengo Kuma’ya yaptırılan müze, henüz 5. ayını doldurmasına rağmen OMM Direktörü Defne Casaretto’nun açıklamasına göre 101 binden fazla ziyaretçi aldı. Casaretto, heyecan verici bulduğu bu ilginin sadece Eskişehir veya çevre illerden değil, yurtdışından da olduğunu özellikle vurguluyor.

İstanbul, Nevşehir/Kapadokya, Denizli/Pamukkale ve Antalya’dan sonra turistlerin ilgisini çekebilecek potansiyelde bir müze burası. Ayrıca çevresinde yer alan diğer müzelerle beraber tıpkı Viyana ve Berlin’deki gibi bir “Museumplein” (müze adası) konsepti yaratacağı düşünülüyor.

Yapımında doğallığa önem verilerek mümkün olduğunca az beton kullanılan Odunpazarı Modern Müze’de her şey düşünülmüş. Müzenin hemen yanında yer alan OMM Inn bölümü, farklı damak tatlarına da hitap eden yeme-içme alanlarına ev sahipliği yapıyor.

Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisinden esintiler taşıyan OMM mimarisinde dört ana bileşen ön plana çıkıyor: Geometri, ışık, kümelenme ve ahşap. Odunpazarı’nın tarihi dokusuna gönderme yapan ahşap yapı sistemi, müze mimarisinin ilham kaynaklarını oluşturuyor.

Kuruluş hedeflerinden biri kalıcı koleksiyonunu daha çok insanla buluşturmak olan OMM’un çatısının altında resim, heykel, enstalasyon ve yeni medya sanatından örnekler bulunuyor. Kalıcı koleksiyonda Nejad Melih Devrim, Jaume Plensa, Fahrelnissa Zeid, Marc Quinn, Canan Tolon, İnci Eviner, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Erdağ Aksel, Julian Opie ve Gülsün Karamustafa’nın da aralarında olduğu sanatçıların eserleri var.

OMM’daki en çarpıcı eser hiç şüphesiz Japon sanatçı ve zanaatçı Tanabe Chikuunsai IV’ün Mekana Özel Yerleştirmesi. Zanaatçı çünkü Tanabe Chikuunsai, Japonya’nın en tanınmış bambu ustası ailelerinden birine mensup.

OMM’un amaçları arasında sanatçıları, akademisyenleri, sanat eleştirmenlerini, galerileri, müzeleri ile Türkiye’deki sanat çevresinin karşılıklı iletişimini geliştiren öncü bir sanat kurumu olmak var. Ayrıca mekânlarını, ekibini ve tüm kaynaklarını her yaştan ve her kesimden izleyici için öğrenme olanaklarına dönüştürerek sunmayı hedefliyor. Bunun içinde her ay sanatçılarla, kentin üniversite öğrencilerini bir araya getiren buluşmalar ve seminerler, sanatçılarla birlikte üretme olanakları sunuyor.

Benim de sizler için tavsiyem olsun..

Ayrıntılar için resmi web adresi: https://www.omm.art/

Bu yazıyı paylaşın:
Sonraki yazı
Ankara’da Bu Hafta Ne Yapılmaz? #2
Önceki yazı
Amerikan Rap Sektöründe Bir Türk!

Başlıklardan...