Las Vegas’ın Fütüristik Küresi: MSG Sphere

Bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi gözüken küre şeklindeki bu devasa kompleks 4 Temmuz 2023’te ‘’ Hello World’’ diyerek dünyaya gözlerini açtı. İlk konseri U2 grubunun verdiği 29 Eylül’de de etkinlik açılışını yaptı. 111 metre yüksekliğinde ve 157 metre genişliğindeki bu yapı, 580 bin metrekarelik küre şeklindeki programlanabilir dev ekranında 1,2 milyon LED ışıkla aydınlanıyor.

Zaman içinde kaynağının tamamıyla güneş enerjisine dönüştürülmesi planlanan bu yapı şu an en yüksek modunda çalıştığında neredeyse 21.000 evin tükettiği enerjiye denk bir elektrik kullanımı yapıyor. (Insider News) Yapımı 2.3 milyar tutan bu dev kürenin vizyonu arkasında James L. Dolan duruyor ve bu projedeki ana fikrin eğlence sektörünün can damarı olan canlı gösterilerin gelişen teknolojiyle birlikte yeniden tanımlandığı yepyeni bir ortam yaratmak olduğunu ifade ediyor. Zaten yapının hedefi daha çok konser, şovlar ve spor etkinlikleri gibi büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmak.

Bu devasa küresel ekrana herhangi bir görüntü yansıtılabilir. Üstelik dışı kadar içi de oldukça etkileyici. Dairesel ekranların ve oturma biçimlerinin olduğu bu sahnede izleyiciler sergilenen görüntüye göre farklı titreşim ve kokular hissedebilirler. İlk konsere katılan bazı izleyiciler daha önce hiç böyle bir deneyim yaşamadıklarını belittiler.

(U2 Konserinden bazı görüntüler.)

360 derecelik bu tuvalde ilk kez eseri gösterilen sanatçı ise “Makine Halüsinasyonları: Sphere” adlı eseri ile görsel medya sanatçısı olan gururumuz Refik Anadol oldu. Her kesimden farklı tepkiler alan Sphere tüm dünyanın ilgisini çekmeye ve adından söz ettirmeye devam edecek gibi duruyor.

(Refik Anadol)

Dinlemeniz gereken bazı SNL Müzik Performansları