2021 sona erdiğinde bütün İspanya’da aslında konuşulan tek bir isim vardı. Bütün sene boyunca şarkıları listelerde ilk 10-50-100’de yer aldı. Bütün medya organları onun albümünü yılın albümü seçti. Üstelik bununla da yetinmeyip, sadece İspanya’nın değil bütün dünyanın onu tanıması gerektiğini düşünüyorlar.
C. Tangana ya da gerçek ismiyle Antón Alvarez Alfaro. Gerçek bir Madridli ve bunu her zaman her yerde vurguluyor. Çoktan bütün İspanya’yı kasıp kavurmuş durumda ancak kendisinin farklı bir hedefi var: Uluslararası çapta başarı yakalayacak bir hit yapmak. Önemli de bir şartı var tabii o da bu hitin kendi dilinde ve kendi tarzında olması.
NY Times’a verdiği röportajda “Şu an küresel sahnede bir İspanyol yok diyor Tangana. Aynı zamanda eski kız arkadaşı ve 2016 yılında düet yaptığı Rosalia’nın yaptığı müzik hakkında “herkes bu glocal formülü uygulamaya çalışıyor” diyor. Global pop müzik dinamiklerine kendi kültürünü bir sos olarak sunmak yerine, gerçekten “Madridli” bir müzikle global bir başarı yakalamak istiyor.
Madridli vurgusunu özellikle yapmamız lazım çünkü hali hazırda global müzik piyasasında İspanyolca pek çok hit bulunuyor. Ancak bu hitlerin büyük bir çoğunluğu Latin Amerikalı sanatçılara ait. Köklerini reggaetondan alan Latin Amerika hip-hop ve pop müziği uluslararası arenaya çıkalı yıllar oluyor. C. Tangana ise bu Latin Amerikalı müzikle arasına mesafe koyuyor. “Çok fazla Latin müzik dinliyorum fakat referans noktalarımız çok farklı” diyor. Luis Fonsi ve Daddy Yankee’nin Despacito’suna gönderme yaparak “Benim meydan okumam yeni ve taze bir şeyler bularak küresel bir etki yaratmak. Sadece aynı formülü tekrar etmek istemiyorum” diyor.
2017 yılı Tangana’nın gerçek çıkışını yakaladığı yıl oldu. Yıl ilk olarak Latin Amerika turnesiyle başladı. Latin Amerika’da 11 farklı şehirde verdiği konserlerle yeni bir kitleyi çekmeyi başardı Tangana. Turnenin hemen ardından J Balvin’in ondan övgü dolu sözlerle bahsetmesi bu ilgiyi iyice arttırdı. 2017’nin devam eden günlerinde ilk stüdyo albümü olan “idolo” yayınlandı. Albüm hem İspanya’da hem Latin Amerika’da büyük bir ilgi gördü ve MTV’nin en iyi çıkış yakalayan Avrupalı ödülünü kazandı.
2018’in ilk aylarında, İspanya’nın 10 farklı pop ve rap müzisyeni ile yaptığı düetlerden oluşan, ikinci stüdyo albümü “Avida Dollars” yayınlandı ve hemen ardından İspanya’nın pek çok şehrinde “sold out” konserler verdi.
Son birkaç yılda ise artık yayınladığı hemen her şarkı İspanya’da en çok dinlenenler listelerinde ilk 10 sırada yer buldu. Latin Amerika’da da kitlesi büyümeye devam ediyor. 2018 yılından itibaren artık ilgi sadece İspanya ve Latin Amerika ile de sınırlı kalmamaya başladı. Alizz ile birlikte yayınladığı şarkısı “Booty” yayınladıktan sadece 2 ay sonra İspanya’da en çok satan 100 şarkı arasına girmeyi başardı ve aynı zamanda Avrupa’da pek çok radyo tarafından da çalındı. Daha önce bahsettiğimiz gibi “Elite” dizisi ve Rosalia’nın yükselişiyle beraber, “Antes de Morirme” benzer şekilde Avrupa’nın geri kalanında özel bir ilgi gördü.
Yine 2018 yılında Rosalia’nın “El Mal Querer” isimli albümünün de prodüktörlüğünü ve söz yazarlığını yapan Tangana, Rosalia’nın Latin Grammy ödüllerinde bu albümle en iyi albüm ödülünü alması ile birlikte adeta elini neye atsa parlatmayı başarıyor.
Özellikle 2020 ile birlikte ise müziğinde önemli bir değişime gidiyor Tangana. Müziğindeki rap müzik özellikleri biraz daha azaltıp, folk ögelerle dolu pop müziğe yakın bir tarza geçiş yapıyor. Kendisi de artık bir rapçi olmadığını, pop müzik yaptığını söylüyor. Ki bu değişişimi İspanya listelerinde haftalar boyunca bir numarada kalan hiti “Tu Me Dejaste De Querer” ile çok net bize hissettiriyor. Şarkısının rumba, bachata ve flemenko müzikten esinlendiğini söylüyor Tangana. Şarkı aynı zamanda 24 saatte İspanya’da 1.6 milyon dinlenmeye ulaşıyor ve bu alanda da rekoru elinde bulunduruyor.
Ve 2021 üst üste yine onun yılı oluyor. 26 Şubat’ta yayınladığı albümü “El Madrileño” tüm yıla resmen damga vurdu. 1 yılı doldurmak üzereyken albümdeki “İngobernable”, “Nunca Estoy” ve “Demasiadas Mujeres” gibi şarkılar İspanya’nın haftalık en çok dinlenenler listelerinde yer almaya devam ediyor. Bir itirafta bulunmak gerekirse albüm benim de 2021’de en çok dinlediğim albümdü ve hala dinlemeye devam ediyorum. Latin folk, rock ve flamenko ögelerle dolu bir pop albümü. Hem de bu türleri çok iyi bir şekilde bir araya getiren bir albüm. Daha ne isteyebiliriz ki?
Tangana, İspanya’da yakaladığı başarıyı artık Dünya çapında göstermek istiyor. Kendi değimiyle “glocal” formülü kullanmadan; İngilizce kullanmadan ve referansını Latin Amerika’dan değil Avrupa’dan ve Madrid’den alarak böyle bir başarı yakalamayı başarabilecek mi peki? Sadece son 2-3 yıldaki ivmesine bakacak olursak birkaç sene içerisinde başaracak gibi duruyor.